Orzechowy wieniec

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe i efektowne ciasto

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    -25 dag mąki
    -2 dag drożdży
    - 1 małe jajko
    - 1 żółtko
    ½ szkl. mleka
    - 2 łyżeczki cukru
    - 1 łyżka masła

    Nadzienie:
    - 2 szkl. mielonych orzechów (lub 1,5 szkl. mielonych orzechów i 0,5 szkl. suchego mielonego maku)
    - 300 ml. skondensowanego mleka słodzonego
    - ew. garść rodzynek lub innych ulubionych bakalii
    - ew. 2 łyżeczki cynamonu

    Lukier
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 1-2 łyżeczki śmietany
    - 1 łyżka soku z cytryny

    bakali do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Orzechowy wieniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić na 10 min. Dodać żółtko, jajko, stopione masło, pozostałą mąkę i cukier. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • 2. Orzechy wymieszać z mlekiem i cynamonem. Masa powinna dać się smarować, ale nie powinna być zbyt rzadka.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 60x30 cm. Smarujemy masą, zwijamy i łączymy końce formując krążek.
  • 4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy i pozostawiamy jeszcze na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 st. C ok 35 min.
  • 5. Z podanych składników ucieramy lukier. Polewamy ciasto i dekorujemy ulubionymi bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować