Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

Nie ma jak domowy pasztet, zawsze robiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny.

Składniki:

  • na masę
    wątróbka drobiowa - 400 g
    cebula - 1 szt
    bułka kajzerka - 1 szt
    udka drobiowe - 1,5 kg
    jajka - 2 szt
    przyprawy
    gałka muszkatołowa
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól i pieprz
    włoszczyzna
    marchewka - 1 szt
    pietruszka - 1 szt
    seler - kawałek
    cebula - 1 szt
    dodatkowo
    bułka tarta do formy
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu.
  • 2. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować.
  • 3. Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości.
  • 4. Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce 2 razy.
  • 5. Do bulionu włożyć wątróbkę, sparzyć.
  • 6. Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć, przemielić razem z wątróbką, dodać do mięsa.
  • 7. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, ostudzić dodać do mięsa.
  • 8. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mięsa, dodać przyprawy, wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu.
  • 9. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie wymieszać.
  • 10. Długą wąską foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę do formy.
  • Pasztet drobiowy 11. Piec przez 45 minut w 180 stop.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować