Pasta siciliana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Bakłażana pokroić na grube plastry, posypać solą i odsączyć na sicie. Plastry bakłażana obsmażyć na oliwie na gorącej patelni lub grillować z dwóch stron po ok. 2 minuty. Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy, przełożyć cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Następnie dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przemieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pomidory i suszone oregano i podgrzewać sos, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w paski grubości palca. Dodać bakłażan do sosu i chwilę podgrzać. Świeżą bazylię poszatkować i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerze. Wierzch posypać świeżą bazylią.
Komentarze