Pasta siciliana

4.48 (171 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan (średni): 1 sztuka
    - pomidory w puszce: 1 sztuka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - suszone oregano: 1 szczypta
    - świeża bazylia - posiekane liście: 1 pęczek
    - makaron typu penne: 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta siciliana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Bakłażana pokroić na grube plastry, posypać solą i odsączyć na sicie. Plastry bakłażana obsmażyć na oliwie na gorącej patelni lub grillować z dwóch stron po ok. 2 minuty. Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy, przełożyć cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Następnie dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przemieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. Do cebuli i czosnku dodać pomidory i suszone oregano i podgrzewać sos, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w paski grubości palca. Dodać bakłażan do sosu i chwilę podgrzać. Świeżą bazylię poszatkować i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i przełożyć na talerze. Wierzch posypać świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować