2 duże sparzone i obrane pomidory
1/2 cebuli
oliwa z oliwek
100 g posiekanej wieprzowiny
250 g zielonego groszku ( konserwowy )
sól ,pieprz
250 g ryżu arborio
3 łyżki masła
50 g startego parmezanu
2 jajka
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Arancini alla siciliana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory zmiksowałem ,przetarłem przez sito. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na oliwie z oliwek. Dodałem posiekane mięso i groszek. Chwilę smażyłem. Następnie dodałem zmiksowane pomidory i przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Dusiłem na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany ryż wymieszałem z masłem ,parmezanem i jajkiem. Z masy ryżowej ulepiłem kulki ,każdą nafaszerowałem nadzieniem. Panierowałem w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyłem na głębokim oleju na złoty kolor.
Komentarze