Tort Cassata Siciliana

4.5 (179 ocen)

Wyjątkowo pyszny:)

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt
    6 jajek
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    9 łyżek likieru Maraschino lub wiśniówki (użyłam czystej wódki)

    Masa:
    80 dag ricotty
    28 dag cukru (dałam 20)
    połowa laski wanilii
    mielony cynamon
    15 dag gorzkiej czekolady
    40 dag kandyzowanych owoców (część do dekoracji)
    10 dag pistacji (część do dekoracji)
    Dekoracja:
    cukier waniliowy, 5 dag cukru kryształu, (dałam 2 łyżeczki cukru pudru) 2 szklanki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cassata siciliana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:
    Zrobić biszkopt: jajka utrzeć z cukrem, potem ubijać nad parą 10 minut. Zdjąć z ognia, ubić aż masa ostygnie. Lekko zmieszać z mąką i przełożyć do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piec 40 minut w temperaturze 170°C.
    Zrobić masę: 10 min gotować cukier z 200 ml wody (dałam połowę) i wanilią, odstawić na pół godziny. Ciepły syrop stopniowo zmieszać z ricottą i szczyptą cynamonu. Dodać część pokrojonych owoców kandyzowanych, pokruszoną czekoladę oraz część sparzonych i obranych pistacji.

    Biszkopt pokroić na 3 plastry. Pierwszy położyć na paterze i skropić 3 łyżkami likieru. Posmarować połową masy, przykryć drugim krążkiem ciasta. Znów skropić likierem i posmarować resztą masy. Nałożyć ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skropić likierem. Przykryć folią i wstawić na 4 godziny do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika.

    Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, posmarować brzegi i wierzch tortu. Udekorować resztą owoców kandyzowanych i pistacjami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować