Tort cassata siciliana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Zrobić biszkopt: jajka utrzeć z cukrem, potem ubijać nad parą 10 minut. Zdjąć z ognia, ubić aż masa ostygnie. Lekko zmieszać z mąką i przełożyć do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piec 40 minut w temperaturze 170°C.
Zrobić masę: 10 min gotować cukier z 200 ml wody (dałam połowę) i wanilią, odstawić na pół godziny. Ciepły syrop stopniowo zmieszać z ricottą i szczyptą cynamonu. Dodać część pokrojonych owoców kandyzowanych, pokruszoną czekoladę oraz część sparzonych i obranych pistacji.
Biszkopt pokroić na 3 plastry. Pierwszy położyć na paterze i skropić 3 łyżkami likieru. Posmarować połową masy, przykryć drugim krążkiem ciasta. Znów skropić likierem i posmarować resztą masy. Nałożyć ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skropić likierem. Przykryć folią i wstawić na 4 godziny do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika.
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, posmarować brzegi i wierzch tortu. Udekorować resztą owoców kandyzowanych i pistacjami.
Komentarze