Pasta alla Norma to makaron z smażonym na czosnku i cebuli bakłażanem i pomidorami, posypany dojrzałym serem ricotta i bazylią. Każdy kto był na gorącej Sycylii z pewnością spotkał się z tym tradycyjnym daniem.
30 min
Składniki:
na 2 porcje:
makaron penne lub tagliatelle na 2 porcje
1 średniej wielkości bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
3 łyżki koncentratu pomidorowego ( lub 2 pomidory z puszki)
100 g boczku
sól, pieprz, oregano
parmezan do posypania
kilka listków bazylii
Pasta alla norma (pasta siciliana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale nie hartujemy go po ugotowaniu zimną wodą.
Bakłażany kroimy w plastry około 0,5 cm, solimy i odstawiamy na parę minut aby puścił sok. Plastry bakłażana odsączamy z soku ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy będą zeszklone dodajemy pokrojonego bakłażana.
Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek .Dodajemy go do warzyw kiedy będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (lub pokrojone pomidory) i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, wszystko mieszamy.
Na koniec na patelnię wrzucamy jeszcze gorący ,ugotowany makaron i chwilę mieszamy aby przeszedł smakami sosu.
Podajemy posypany startym parmezanem oraz bazylią.
Komentarze