PASTA ALLA NORMA (Pasta Siciliana)

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Pasta alla Norma to makaron z smażonym na czosnku i cebuli bakłażanem i pomidorami, posypany dojrzałym serem ricotta i bazylią. Każdy kto był na gorącej Sycylii z pewnością spotkał się z tym tradycyjnym daniem.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    makaron penne lub tagliatelle na 2 porcje
    1 średniej wielkości bakłażan
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    3 łyżki koncentratu pomidorowego ( lub 2 pomidory z puszki)
    100 g boczku
    sól, pieprz, oregano
    parmezan do posypania
    kilka listków bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta alla norma (pasta siciliana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale nie hartujemy go po ugotowaniu zimną wodą.
    Bakłażany kroimy w plastry około 0,5 cm, solimy i odstawiamy na parę minut aby puścił sok. Plastry bakłażana odsączamy z soku ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy będą zeszklone dodajemy pokrojonego bakłażana.
    Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek .Dodajemy go do warzyw kiedy będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (lub pokrojone pomidory) i przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, wszystko mieszamy.
    Na koniec na patelnię wrzucamy jeszcze gorący ,ugotowany makaron i chwilę mieszamy aby przeszedł smakami sosu.
    Podajemy posypany startym parmezanem oraz bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować