Owocowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Ciasto przepełnione jest owocami lata, a w połączeniu z bitą śmietana tworzy pyszny deser.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    Masa śmietankowa:
    3/4 litra śmietany 30%
    2 białe czekolady
    3 opakowania śmietany śnieżki
    20 dag wiórek kokosowych
    2 szklanki jagód
    Dodatkowo:
    jagody
    czereśnie
    truskawki
    brzoskwinie
    kawa rozpuszczalna do nasączenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z odrobiną soli na sztywną bezę, dodać do niej cukier i jeszcze raz ubijać, aż całość będzie bardzo sztywna. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie dodać olej.
    Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy (36 cm na 26 cm).
    Piec w temp. 180st około 25 min.
  • owocowy przekładaniec 2. Masa śmietanowa:
    śmietanę podgrzać z czekoladą do momentu jej rozpuszczenia, a następnie dokładnie wystudzić i schłodzić. Zimną śmietankę ubić z dodatkiem śnieżki na koniec do ubitej już śmietanki dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

    Z całej masy śmietanowej odłożyć 3/4 masy i wymieszać ją z jagodami.
  • owocowy przekładaniec 3. Upieczone ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą na dolnym placku rozsmarować masą z jagodami, przykryć drugim na którym rozsmarować pozostałą masę i posypać owocami.
    Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, aby dokładnie zastygło i smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować