Owocowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, niezbyt słodkie ciasto dla fanów owocowych smaków. Dobry na letnie upały ale doskonale nada się na domowe przyjęcie o każdej porze roku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Pozostałe składniki:
    2 duże opakowania jogurtu naturalnego (najlepiej kremowego lub greckiego),
    2 galaretki owocowe w dowolnych smakach
    1 galaretka przezroczysta
    4 łyżeczki żelatyny
    cukier puder (do jogurtu - wg uznania)
    dowolne owoce (borówki, truskawki, wiśnie lub inne).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Owocowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek oraz szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni, aż biszkopt nabierze ładnego złotego odcienia. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na 2 placki.
  • 2. Rozrabiamy 2 owocowe galaretki wg przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu kroimy je w kostkę.
    Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia (do momentu osiągnięcia temperatury pokojowej).
    Na jeden placek biszkoptowy rozkładamy połowę pokrojonych wcześniej galaretek oraz połowę owoców.
  • 3. Ubijamy jogurty naturalne z cukrem pudrem (słodzimy do smaku). Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gdy jogurt zaczyna tężeć wylewamy 2/3 na przygotowany wcześniej placek z galaretką i owocami. Przykrywamy wszystko drugim plackiem, na który wykładamy pozostałą 1/3 jogurtu. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Rozrabiamy przezroczystą galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
  • 4. Na stężałe ciasto wykładamy pozostałe pokrojone galaretki owocowe oraz owoce. Wszystko zalewamy tężejąca galaretką przezroczystą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Porady

Zamiast świeżych owoców można użyć tych mrożonych lub z puszki. Pamiętajmy, że świeże kiwi, ananas i papaja uniemożliwiają żelowanie się galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować