Francuski przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 6 w miarę równych części.
Wykonanie placka I : Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. 2 białka ubić na sztywno, dodać kisiel w proszku i jeszcze chwilkę ubijać na małych obrotach miksera. Pianę wyłożyć na rozwałkowany placek, na pianie poukładać wiśnie. Drugi placek rozwałkować i wyłożyć na pianę z wiśniami. Piec ok. 25 minut w temp. 190 s C do koloru jasno złotego. Dokładnie tak samo wykonać i upiec II i III placek.
Wykonanie masy budyniowej: W 1 szklance mleka rozpuścić budynie, resztę mleka zagotować dodając cukier i rozpuszczony proszek, ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń.
Złożenie ciasta: I placek - masa budyniowa - II placek - masa budyniowa - III placek - cukier puder. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Smacznego ;)
Komentarze