Francuski przekładaniec

5 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szybko znika ze stołu. Polecam

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Blacha o wym.25x30
    Ciasto:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    Beza:
    6 białek
    3 kisiele truskawkowe lub wiśniowe z cukrem
    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    3 szklanki mleka
    1 kostka masła
    3 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    wiśnie parzone lub z kompotu
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Francuski przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 6 w miarę równych części.
    Wykonanie placka I : Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. 2 białka ubić na sztywno, dodać kisiel w proszku i jeszcze chwilkę ubijać na małych obrotach miksera. Pianę wyłożyć na rozwałkowany placek, na pianie poukładać wiśnie. Drugi placek rozwałkować i wyłożyć na pianę z wiśniami. Piec ok. 25 minut w temp. 190 s C do koloru jasno złotego. Dokładnie tak samo wykonać i upiec II i III placek.
    Wykonanie masy budyniowej: W 1 szklance mleka rozpuścić budynie, resztę mleka zagotować dodając cukier i rozpuszczony proszek, ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń.
    Złożenie ciasta: I placek - masa budyniowa - II placek - masa budyniowa - III placek - cukier puder. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Masa budyniowa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować