REKLAMA

Ciastka Orzeszki

wyświetlono: 3443 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Maj to miesiąc komunijny. Po pięknej uroczystości nadchodzi pora na poczęstunek. Tradycją w wielu domach są orzeszki. Mała słodka przekąska smażona w specjalnej patelni i nadziewana kremem. Serdecznie zapraszam.

opublikowany: 06.05.2015
Udostępnij Pinterest
  • 6 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    1 kg mąki
    250 g margaryny
    1/2 kostki smalcu
    1 szkl śmietany
    4 żółtka
    3 łyżki octu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli

    krem:

    400 g masy krówkowej orzechowej
    300 g masła
    100g orzechów laskowych
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej duży dołek. Śmietanę mieszamy z sodą. Margarynę oraz smalec ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy żółtka, sól, cukier i ocet. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało jednolite ciasto.
  • Z ciasta robimy niewielki kuleczki. 2. Teraz pora na najbardziej pracochłonny etap przygotowań. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki o wielkości wiśni. Najlepiej będzie, kiedy przygotujemy wszystkie a potem zaczniemy je smażyć. Jeżeli mamy pomocnika możemy od razu rozgrzać patelnię z obu stron. Najlepiej ustawić ją na najmniejszym palniku, ponieważ podczas smażenia wydobywa się tłuszcz, który zabrudzi nam kuchenkę. Dodatkowo będziemy mieli pewność, że nie przypalimy orzeszków.
  • 8 kuleczek umieszczamy w specjalnej patelni. 3. Do środka patelni wkładamy po 8 kuleczek i mocno ją zaciskamy. Ciasto powinno równomiernie wypełnić wgłębienia. Jeżeli będzie wyciekało poza, musimy zmniejszyć wielkość kulek. Jeśli połówki orzeszków będą nierówne, mniejsze od foremek, musimy zwiększyć ilość ciasta.
  • Orzeszki smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy do miski. Niestety nie udało mi się policzyć ilości sztuk jakie zrobiłam, ponieważ synek co chwilę podjadał je. Z tej porcji wychodzi ich sporo (cała duża miska).
  • Powinna wyjść cała duża miska. 5. Kiedy usmażymy już wszystkie, musimy je „oczyścić”. Odłamujemy resztki ciasta, które wystawały poza formę. Chodzi oto, aby połówki orzeszków pasowały do siebie.
  • Napełniamy przygotowanym wcześniej kremem. 6. Pora na krem. Ucieramy masło stopniowo dodając masę krówkową. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do masy. Jedną połówkę orzeszka napełniamy kremem i nakładamy drugą. Ta czynność również jest pracochłonna więc najlepiej zaprosić domowników do pomocy.

Porady

Gotowe orzeszki przechowujemy w lodówce. Najlepiej jeśli przygotujemy je dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Ciastka-orzeszki

pyszne ciastka z kremem orzechowym

kategoria: Desery ciastka orzeszki krem opublikowany: 07.04.2015 | wyświetlono: 1349 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: mona196 mona196

Ciastka orzeszki

Orzeszki to ulubione ciasteczka mojego dzieciństwa,nie wyobrażam sobie bez nich świąt Bożego Narodzenia.

kategoria: ciastka opublikowany: 30.11.2014 | wyświetlono: 7017 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE