Ciastka Orzeszki

  • wyświetlono: 2089 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Maj to miesiąc komunijny. Po pięknej uroczystości nadchodzi pora na poczęstunek. Tradycją w wielu domach są orzeszki. Mała słodka przekąska smażona w specjalnej patelni i nadziewana kremem. Serdecznie zapraszam.

2018-06-09-16-53-32
  • 360min

Składniki

ciasto:

1 kg mąki
250 g margaryny
1/2 kostki smalcu
1 szkl śmietany
4 żółtka
3 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli

krem:

400 g masy krówkowej orzechowej
300 g masła
100g orzechów laskowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciastka Orzeszki

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej duży dołek. Śmietanę mieszamy z sodą. Margarynę oraz smalec ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy żółtka, sól, cukier i ocet. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało jednolite ciasto.
  • Z ciasta robimy niewielki kuleczki. 2. Teraz pora na najbardziej pracochłonny etap przygotowań. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki o wielkości wiśni. Najlepiej będzie, kiedy przygotujemy wszystkie a potem zaczniemy je smażyć. Jeżeli mamy pomocnika możemy od razu rozgrzać patelnię z obu stron. Najlepiej ustawić ją na najmniejszym palniku, ponieważ podczas smażenia wydobywa się tłuszcz, który zabrudzi nam kuchenkę. Dodatkowo będziemy mieli pewność, że nie przypalimy orzeszków.
  • 8 kuleczek umieszczamy w specjalnej patelni.3. Do środka patelni wkładamy po 8 kuleczek i mocno ją zaciskamy. Ciasto powinno równomiernie wypełnić wgłębienia. Jeżeli będzie wyciekało poza, musimy zmniejszyć wielkość kulek. Jeśli połówki orzeszków będą nierówne, mniejsze od foremek, musimy zwiększyć ilość ciasta.
  • Orzeszki smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy do miski. Niestety nie udało mi się policzyć ilości sztuk jakie zrobiłam, ponieważ synek co chwilę podjadał je. Z tej porcji wychodzi ich sporo (cała duża miska).
  • Powinna wyjść cała duża miska.5. Kiedy usmażymy już wszystkie, musimy je „oczyścić”. Odłamujemy resztki ciasta, które wystawały poza formę. Chodzi oto, aby połówki orzeszków pasowały do siebie.
  • Napełniamy przygotowanym wcześniej kremem. 6. Pora na krem. Ucieramy masło stopniowo dodając masę krówkową. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do masy. Jedną połówkę orzeszka napełniamy kremem i nakładamy drugą. Ta czynność również jest pracochłonna więc najlepiej zaprosić domowników do pomocy.

Porady

Gotowe orzeszki przechowujemy w lodówce. Najlepiej jeśli przygotujemy je dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaorzechy laskowemasa krówkowaorzeszkiPrzysmak dzieciństwana rozne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Orzeszki

Dodane przez: ankad21

Orzeszki

Zniknęły szybciej niż by się mogło...

Orzeszki

Dodane przez: czarrna

Orzeszki

Kto się skusi na orzeszka?

Ciastka orzeszki z kremem

Dodane przez: Anyzkowo

Ciastka orzeszki z kremem

Pyszne , świąteczne ciasteczka...

Orzeszki

Dodane przez: MałgorzataS

Orzeszki

Kruche ciastka wypiekane w maszynce,...

orzeszki

Dodane przez: paolineczka

Ciasteczka „orzeszki”

Ciasteczka orzeszki z kremem karpatkowym...

Orzeszki

Dodane przez: Ania_L

Ciasteczka Orzeszki

Ciasteczka w kształcie orzeszków...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE