Ciastka Orzeszki

4.51 (168 ocen)

  • 6 godz.

Maj to miesiąc komunijny. Po pięknej uroczystości nadchodzi pora na poczęstunek. Tradycją w wielu domach są orzeszki. Mała słodka przekąska smażona w specjalnej patelni i nadziewana kremem. Serdecznie zapraszam.

  • 6 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    1 kg mąki
    250 g margaryny
    1/2 kostki smalcu
    1 szkl śmietany
    4 żółtka
    3 łyżki octu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli

    krem:

    400 g masy krówkowej orzechowej
    300 g masła
    100g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Orzeszki

Ciastka orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej duży dołek. Śmietanę mieszamy z sodą. Margarynę oraz smalec ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy żółtka, sól, cukier i ocet. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało jednolite ciasto.
  • Z ciasta robimy niewielki kuleczki. 2. Teraz pora na najbardziej pracochłonny etap przygotowań. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki o wielkości wiśni. Najlepiej będzie, kiedy przygotujemy wszystkie a potem zaczniemy je smażyć. Jeżeli mamy pomocnika możemy od razu rozgrzać patelnię z obu stron. Najlepiej ustawić ją na najmniejszym palniku, ponieważ podczas smażenia wydobywa się tłuszcz, który zabrudzi nam kuchenkę. Dodatkowo będziemy mieli pewność, że nie przypalimy orzeszków.
  • 8 kuleczek umieszczamy w specjalnej patelni. 3. Do środka patelni wkładamy po 8 kuleczek i mocno ją zaciskamy. Ciasto powinno równomiernie wypełnić wgłębienia. Jeżeli będzie wyciekało poza, musimy zmniejszyć wielkość kulek. Jeśli połówki orzeszków będą nierówne, mniejsze od foremek, musimy zwiększyć ilość ciasta.
  • Orzeszki smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy do miski. Niestety nie udało mi się policzyć ilości sztuk jakie zrobiłam, ponieważ synek co chwilę podjadał je. Z tej porcji wychodzi ich sporo (cała duża miska).
  • Powinna wyjść cała duża miska. 5. Kiedy usmażymy już wszystkie, musimy je „oczyścić”. Odłamujemy resztki ciasta, które wystawały poza formę. Chodzi oto, aby połówki orzeszków pasowały do siebie.
  • Napełniamy przygotowanym wcześniej kremem. 6. Pora na krem. Ucieramy masło stopniowo dodając masę krówkową. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do masy. Jedną połówkę orzeszka napełniamy kremem i nakładamy drugą. Ta czynność również jest pracochłonna więc najlepiej zaprosić domowników do pomocy.

Porady

Gotowe orzeszki przechowujemy w lodówce. Najlepiej jeśli przygotujemy je dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować