Ciastka-orzeszki

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne ciastka z kremem orzechowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 szklanki mąki
    200 g masła
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki śmietany 18%

    Krem
    500 ml śmietany kremówki
    4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków
    250 g serka mascarpone
    100 g startych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Orzeszki Krem

Ciastka-orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzeszki 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć.
    Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie
    zagnieść na jednolite ciasto.
    Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i
    piec w maszynce do wypiekania orzeszków.
    Uwaga
    Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły.
    Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie
    przygotowujemy krem orzechowy.

    Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmielone orzechy i
    ponownie ubić do połączenia się składników.

    Połówki ciasteczek napełniać kremem i sklejać dwie połówki razem.

Porady

Ciastka można wypełniać dowolnym kremem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować