Nóżki w galarecie / GALARETKA WIEPRZOWA

4.49 (202 ocen)

  • 8 godz.

nóżki w galarecie królowały na świątecznych stołach na naszych mam i babć teraz mam wrażenie że to danie lekko zapomniane

  • 8 godz.

Składniki:

  • 2,3 nóżki wieprzowe
    1,5 litra wody
    1 cebula
    1 marchew
    3-4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki Przekąski

Nóżki w galarecie / galaretka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem,aż zrobi się prawie czarna (ja kładę ją na palniku kuchenki gazowej).
    Nóżki dokładnie czyścimy,myjemy. Wkładamy je do wody i gotujemy. Kiedy woda się zagotuje i pojawią się "szumy" zbieramy je, a do garnka wrzucamy obraną marchew i opaloną cebulę oraz ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu przez 4 godziny (marchew trzeba wyjąć wcześniej jak będzie miękka).
    Po tym czasie nóżki powinny już się rozpadać. Przez durszlak przelewamy do oddzielnego naczynia powstały podczas gotowania wywar,do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Nóżki i marchewkę studzimy.(cebulę,liście i ziele można wyrzucić)
    Ostudzone nóżki obieramy ze skóry i kości zostawiając samo mięso. Kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę układamy w miseczkach, dodajemy odrobinę soli i pieprzu,a następnie zalewamy wywarem. Odstawiamy do wystygnięcia na kilka godzin.

Porady

sekretem klarowności galaretki jest to, że trzeba gotować ją wolno, na bardzo małym ogniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nóżki wieprzowe Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować