Zimne nóżki czyli galaretka wieprzowa

3.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zimne nóżki czyli tradycyjne mięsne galaretki to bardzo popularny przed laty aperitif.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
    1 golonka wieprzowa
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Pęczek włoszczyzny
    3 ząbki czosnku
    Sól pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    Po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    Pęczek natki pietruszki
    Żelatyna
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Nóżki w galarecie

Zimne nóżki czyli galaretka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki wieprzowe i golonkę płuczemy zalewamy wodą dodajemy marchew,pietruszkę, selera, pęczek włoszczyzny i przyprawy .
    Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
    Następnie mięso i marchewki delikatnie wyjmujemy a wywar przelewamy na sicie. Czysty wywar odstawiamy na kuchenkę.
    Wystudzone nóżki i golonkę obieramy od kości i mięso i skórki kroimy drobno.
    Marchewki kroimy w plasterki .
    Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu dodajemy do wywaru.
    Na dnie salaterki układamy plasterki marchewki i natką pietruszki, dodajemy pokrojone mięso i zalewamy wywarem.
    Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
    Następnie przechowujemy w lodówce

Porady

Jeśli chcesz możesz dodać na dno salaterki ugotowane na twardo pokrojone w plasterki jajko lub groszek konserwowy. Podawaj z odrobiną octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nóżki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować