NÓŻKI W GALARECIE

4.46 (154 ocen)

  • 3 godz.

Nóżki w galarecie, zimne nóżki albo galaretka wieprzowa.Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo.Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim. Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu.Potrzeba go na gotowanie mięsa.W wielu przepisach jednym ze składników jest żela

  • 3 godz.

Składniki:


  • 2 golonki wieprzowe
    2 nóżki wieprzowe
    włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka)
    4 liście laurowe
    parę ziarenek ziela angielskiego
    6 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (154 ocen)

Nóżki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonki nóżki 1. Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.
  • nóżki gotowanie 2. Przełożyłam je do garnka.
    Zalałam zimną wodą, tak aby je przykryła.
    Dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
    Gotowałam około 2-3 godzin aż mięso będzie miękkie.
    Powinno odchodzić od kości.
    W połowie gotowania dodałam obraną włoszczyznę i starte
    (lub pokrojone na plasterki) ząbki czosnku.
    Pod koniec gotowania dodałam sól i pieprz.
  • nóżki obrane 3. Wyjęłam warzywa i mięso do ostudzenia.
    Wywar przecedziłam przez sitko.
    Można go doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
    Mięso obrałam z kości, skór i chrząstek.
  • nóżki pokrojone 4. Rozdrobniłam je.Mięso można kroić wedle upodobań.
  • nóżki 5. Przełożyłam je do szklanek (miseczek).
    Mnie wyszło 11 sztuk.
    Dodałam plasterki marchewki i zieloną pietruszkę.
    Można dodać również groszek albo plasterki jajka na twardo.
  • nóżki wywar 6. Zalałam wywarem.
  • nóżki w galarecie 7. Odstawiłam do ostygnięcia a następnie do lodówki.
    Podawać polane octem winnym lub skropione sokiem z cytryny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować