Mus orzechowy z karmelowym popcornem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mus orzechowy z karmelowym popcornem

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (2 porcje)
    mus:
    120 g masła orzechowego
    120 g śmietany 30%
    150 g serka mascarpone
    30 g cukru pudru
    popcorn:
    20 g uprażonego popcornu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka śmietany 30%
    1 łyża masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mus orzechowy z karmelowym popcornem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mus:
    Masło orzechowe, serek mascarpone i cukier puder podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając do momentu połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. Krem studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ostudzonym kremem orzechowym. Mus przekładamy do wysokich szklanek, odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. pół godziny. ( w tym czasie mus lekko zgęstnieje, zrobi się bardziej zwarty)
    popcorn:
    Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę, a potem masło. Mieszamy szybko, aby powstał karmelowy sos. Do sosu wrzucamy uprażoną kukurydzę, mieszamy. Kukurydzę w karmelu studzimy.
    Przed podaniem musu do szklanek wkładamy kilka popcornów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować