Mus orzechowy z karmelowym popcornem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mus:
Masło orzechowe, serek mascarpone i cukier puder podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając do momentu połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. Krem studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ostudzonym kremem orzechowym. Mus przekładamy do wysokich szklanek, odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. pół godziny. ( w tym czasie mus lekko zgęstnieje, zrobi się bardziej zwarty)
popcorn:
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę, a potem masło. Mieszamy szybko, aby powstał karmelowy sos. Do sosu wrzucamy uprażoną kukurydzę, mieszamy. Kukurydzę w karmelu studzimy.
Przed podaniem musu do szklanek wkładamy kilka popcornów.
Komentarze