Nalewka z czerwonej porzeczki

4.43 (166 ocen)

  • 60 min

Robię rożne, ciekawe nalewki na zdrówko z owoców i ziół. Porzeczkowa, to jedna z ulubionych.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg dojrzałych czerwonych porzeczek
    25 dag cukru
    1 l spirytusu 96%
Wystaw ocenę:

4.43 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje Alkohole Nalewki

Nalewka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwone porzeczki obieramy, myjemy.
  • sok z czerwonej porzeczki- po 1 miesiącu 2. Wsypujemy je do dużego wysokiego słoja i przesypujemy na przemian cukrem.
    Słój szczelnie zamykamy.
    Odstawiamy na 1 miesiąc. Może stać na parapecie przy oknie.
    Mieszamy zawartość, co kilka dni.
  • 3. Powstały syrop z porzeczki, zlewamy i wstawiamy do lodówki.
    Natomiast owoce w słoju, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 3 tygodnie.
  • 4. Po tym czasie ekstrakt zlewamy i mieszamy razem z syropem z lodówki.
    Odstawiamy na kolejne 2 miesiące, tym razem w chłodne miejsce. Najlepiej wynosimy do piwnicy.
  • nalewka z czerwonej porzeczki 5. Po tym czasie filtrujemy całość. Czystą nalewkę zlewamy do butelek.
    Odstawiamy na kolejne 4 miesiące.
  • nalewka z porzeczki czerwonej 6. Na zdrowie :)

Porady

Nalewkę długo się robi, ale na efekt warto czekać. Smaczna, aromatyczna, półsłodka. Kolor, jeśli ktoś lubi ciemny można wzmocnić sokiem z aronii lub wiśni. Ale ten, który jest, także ma piękną barwę. Dla smakoszy przypraw proponuję dodać laskę wanilii, ziarenka kardamonu oraz goździki. Nalewka zawsze jest bardziej wyrazista, po co najmniej rocznym leżakowaniu w chłodnym miejscu. Do filtrowania używam sączków do kawy lub waty. Aby nalewka była klarowna, należy przefiltrować kilka razy całość. Moc nalewki zależy od % alkoholu, im mocniejszy, tym nasz napój bardziej wyrazistszy. Słabszy alkohol używamy do nalewek wytrawnych. Dla amatorów słodkiej nalewki proponuję dodać nieco miodu wielokwiatowego. Z tej proporcji wychodzi 4 butelki 0,5 l. Czas przygotowania jest podany- bez leżakowania. Czerwona porzeczka ma własności zdrowotne. Zawiera w sobie: witaminy, związki mineralne, pektyny, aminokwasy, kumarynę, enzymy. Sok z porzeczki, odstawiony na miesiąc ma sfermentować, bez obawy o ciąg dalszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czerwona porzeczka Spirytus Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować