Nalewka z czerwonej porzeczki i mięty

4.44 (216 ocen)

  • 2 godz.

Czerwona porzeczka doskonale nadaje się do wyrobu wina domowego,ale i naleweczki wychodzą wyśmienite.Nalewkę z czerwonej porzeczki robię od kilku lat ale dopiero w zeszłym roku po raz pierwszy dodałam do porzeczek świeżą miętę i efekt wyszedł imponujący,nalewka zniknęła jako pierwsza.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek

    1 kg cukru

    1 l spirytusu 95%

    250 ml przegotowanej wody

    listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.44 (216 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z czerwonej porzeczki i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce czerwonej porzeczki zasypujemy cukrem,słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni aby puściły sok.
  • 2. Wodę łączymy ze spirytusem 95% i otrzymamy spirytus o mocy 70%.
  • 3. Po kilku dniach do słoja wkładamy kilkanaście listków świeżej mięty,zalewamy 70% spirytusem, zakręcamy słój i odstawiamy na dwa miesiące. Po tym czasie odciskamy sok z owoców, filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek.
  • 4. Nalewka musi postać kilka miesięcy,później można się nią delektować.

Porady

Jeżeli chcemy uzyskać nalewkę bardziej miętową możemy dodać więcej listków mięty. Moja nalewka ma lekko miętowy posmak ,dominującą rolę pełni porzeczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować