Warto w lecie przygotować przetwory z porzeczek, by mieć kilka słoiczków na zimę. Porzeczki to owoc, który sprawdzi się doskonale przy zimowych przeziębieniach i infekcjach. Owoce te, szczególnie czarne porzeczki, zawierają bowiem mnóstwo witaminy C, leczą migrenę i wzmacniają organizm.

Żeby jednak móc wspomagać organizm zimą, latem trzeba podwinąć rękawy i porzeczki zapakować do słoika czy butelki Nie będzie to trudne, bo przetwory z porzeczek mają wiele odmian – sok, dżem lub konfitura, frużelina czy nawet porzeczkowy chutney.  Wybór jest spory – przetwory z porzeczek smakują dobrze zarówno na słodko czy bardziej wytrawnie do mięs czy serów. Nieco bardziej czasochłonna jest nalewka z czarnej porzeczki, ale warto przygotować ją na zimowe przeziębienia. A ty, które przetwory z porzeczek wybierasz?

 

Jeśli uwielbiasz porzeczki i poza przetworami interesują Cię też inne sposoby na ich wykorzystanie, zobacz naszą galerię ciasto z porzeczkami.