Nalewka z czerwonej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1680 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nalewka na owocach czerwonej porzeczki, super smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Przedstawiona na zdjęciu ma 2 lata.

  • 1680 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • czerwona porzeczka 2 kg
    alkohol 60 % 1,5 l (0,5 litra spirytusu + 250 ml przegotowanej, zimnej wody)
    cukier 40 dag

    Opcjonalnie:

    kardamon
    kora cynamonu
    laska wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka z czerwonej porzeczki. 1. Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju, zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na 8 tygodni do maceracji. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 8 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 14 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny, wcześniej zlany z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się,musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować