Nalewka z aronii (mrożonej)

3.97 (61 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nalewka z aronii pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
    1 cytryna
    1 kg cukru
    0,5-1l wody
    0,5l spirytusu
Wystaw ocenę:

3.97 (61 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki Likiery

Nalewka z aronii (mrożonej) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku.
    Aronię oraz cytrynę pokrojoną w plasterki przekładamy do słoja, całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni. Następnie wlewamy spirytus wymieszany z wodą, stopniowo, sprawdzając co jakiś czas moc nalewki. W ten sposób otrzymamy odpowiednią dla siebie nalewkę. Słój zamykamy, a następnie odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Następnie odcedzamy nalewkę. Wlewamy do butelki i szczelnie korkujemy. Odstawiamy na dwa miesiące, aby dojrzała. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Cytryna Spirytus Wódka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować