Nalewka z rajskich jabłuszek

  • wyświetlono: 26195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita nalewka o pięknym różowym kolorze i wspaniałym aromacie.

portret
  • 20 porcje
  • 60min

Składniki

400 g rajskich jabłuszek
500 ml wódki czystej
0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka z rajskich jabłuszek

  • 1. Rajskie jabłuszka myjemy, usuwamy ogonki i przekrajamy na 8 części. Wkładamy do litrowego słoja, zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy, na 4-5 tygodni.
  • 2. Zlewamy wódkę do butelki, a owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-4 tygodnie do piwnicy.
  • 3. Zlewamy wytworzony sok, łączymy z wódką, zlaną wcześniej, przecedzamy przez gazę i całość przelewamy do butelki, którą odstawiamy na co najmniej 6 tygodni.

Porady

Z podanych składników otrzymamy 550 ml niezbyt słodkiej nalewki. Amatorzy słodszych trunków mogą zwiększyć ilość użytego cukru do 1 szklanki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakinalewkaalkoholdomowa nalewkaNapój alkoholowyrajskie jabłuszkadomowy trunekprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka z głogu

Dodane przez: rena123

Nalewka z głogu

Nalewka z głogu to coś, czego jeszcze...

Nalewka aroniowa z miodem

Dodane przez: Paulina Nosek

Nalewka aroniowa z miodem

Cierpko - miodowa nalewka, o wspaniałym,...

Nalewka z granatów

Dodane przez: rena123

Nalewka z granatów

Mój kolejny nalewkowy eksperyment...

Nalewka z czernic, Nalewka z jeżyn

Dodane przez: MagdalenaS

Nalewka z czernic - jeżyn

Nalewka z czernic ma wiele właściwości...

Nalewka z owocu kiwi

Dodane przez: Czarek

Nalewka z owocu kiwi

Jest to nalewka zrobiona na owocach...

Pigwówka - nalewka z pigwy

Dodane przez: MagdalenaS

Pigwówka - nalewka z pigwy

Jesienna nalewka, pyszna i rozgrzewająca.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE