Nalewka z rajskich jabłuszek

4.41 (210 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Wyśmienita nalewka o pięknym różowym kolorze i wspaniałym aromacie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 400 g rajskich jabłuszek
    500 ml wódki czystej
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.41 (210 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Nalewka z rajskich jabłuszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rajskie jabłuszka myjemy, usuwamy ogonki i przekrajamy na 8 części. Wkładamy do litrowego słoja, zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy, na 4-5 tygodni.
  • 2. Zlewamy wódkę do butelki, a owoce w słoju zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-4 tygodnie do piwnicy.
  • 3. Zlewamy wytworzony sok, łączymy z wódką, zlaną wcześniej, przecedzamy przez gazę i całość przelewamy do butelki, którą odstawiamy na co najmniej 6 tygodni.

Porady

Z podanych składników otrzymamy 550 ml niezbyt słodkiej nalewki. Amatorzy słodszych trunków mogą zwiększyć ilość użytego cukru do 1 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować