Mięciutkie drożdżowe pierniczki.

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Idealne dla tych , którzy spóźnili się z pierniczkami na święta ;)

  • 60 min

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    1-2 łyżki cukru
    pół szkl. wody
    1 łyżeczka przyprawy do pierników
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mięciutkie drożdżowe pierniczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże.
    2.Do miski wsypać mąkę, przyprawę korzenną, dodać roztopione masło, miód i drożdże.
    3.Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli potrzeba podsypać mąki lub dodać wody).
    4.Ciasto zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
    5.Po tym czasie jeszcze raz je wyrobić (jeśli będzie się kleić podsypać lekko mąką).
    6.Ciasto rozwałkować niezbyt cienko. Wycinać foremkami ciasteczka, układać w odstępach na posmarowanym papierze do pieczenia lub na macie silikonowej. Zostawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
    7.Piec ok 10 min w 200 stopniach aż zaczną się złocić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować