Mięciutkie pierniczki

4.5 (194 ocen)

Te pierniczki przez cały czas pozostają pięciutkie i pyszne.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    400 g cukru
    6 łyżek miodu
    1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżki kakao
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    250 g masła
    5 jajek
    2 łyżki sody
    2 łyżki ciepłej wody
    3 łyżki gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mięciutkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić z miodem i cukrem, dodać kakao oraz kawę do ciepłej masy miodowej dodać 25 dag mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    Pozostała mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą korzenną, następnie dosypać do zimnej masy z miodu, dodać lekko ubite jajka i sodę rozpuszczona w ciepłej wodzie oraz śmietanę, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin ja trzymałam je w lodówce przez cała noc
  • mięciutkie pierniczki 2. Schłodzone ciasto podzielić i rozwałkować na cienki placek, foremką wyciąć kształty ciastek i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • mięciutkie pierniczki 3. Piec około 8-9 min w temp. 180 st po upieczeniu wystudzić i dowolnie ozdobić ja polałam białym lukrem i posypałam cukrowymi perełkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować