Marynowane rydze

4.5 (178 ocen)

Rydze to szlachetne grzyby, najlepiej smakują podsmażone na maśle, lecz gwarantuje,że te marynowane zachwycą każdego swym wyjątkowym smakiem.

Składniki:

  • 1 kg świeżych rydzów
    liście laurowe
    3 łyżeczki soli
    pieprz kolorowy ziarnisty
    ziele angielskie
    gorczyca

    Zalewa
    600ml wody
    250 ml octu 10%
    3 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru


Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane rydze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby delikatnie lecz bardzo dokładnie oczyszczamy, myjemy.
    Grzyby w całości bądź pokrojone na mniejsze kawałki obgotowujemy w wodzie z 3 łyżeczkami soli około 15 minut.
  • 2. Grzyby wyciągamy z wody i wkładamy do wcześniej sparzonych słoików.
    Do słoików z grzybami wkładamy po liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, ziela oraz gorczycy.
  • 3. Składniki na zalewę gotować przez 15 minut.
    Gorącą zalewą zalewamy grzyby. Szczelnie zakręcamy słoiki
  • 4. Pasteryzujemy 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować