Tarta z jabłkiem i borówką

1 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Tarta z dodatkiem masy z serka mascarpone, z galaretką z jabłek i z dodatkiem borówek. „Bo prostota jest najsmaczniejsza”

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto
    2 szkl mąki
    125 g masła
    1/3 szkl cukru
    2 jajka

    Masa :

    250 g serka mascarpone

    250 ml śmietanki kremówki

    3 łyżki cukru

    Masa jabłkowa :

    0,5 kg jabłek

    1 galaretka ( u mnie rubinowa)

    Dodatkowo:

    borówki amerykańskie

    cukier puder
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jabłkiem i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto : Do miski dodaj mąkę , jajka, cukier, oraz masło. Wyrabiaj ciasto aż będzię odchodziło od rąk

    2. Formę do tarty wyłóż ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do zamrażalki na ok. 30 min
    3. Po tym czasie podpiecz ciasto w 180 stopniach prze około 30-40 min.
    4. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, wykrywamy gniazda nasienne. Jabłka ścieramy na tarce.

    5. Jabłka smażymy na suchej patelni około 10 minut. Nastepnie wsypujemy galaretke i mieszamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.

    6. Śmietanke ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Śmietanke mieszamy z serkiem.

    7. Na wystudzony placek wykładamy mase z serka, zimną mase z jabłek i posypujemy borówkami. Nastepnie posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować