Zupa "nic"

4.43 (207 ocen)

Zupa "nic" a jednak coś wielkiego. Pyszna zupa o wyjątkowym smaku i zapachu wanilii. Zupa nic jest lekka i aksamitna. To wyjątkowa zupa mleczna nie tylko na podwieczorek.

Składniki:

  • Zupa nic - składniki:
    600 ml mleka
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    1/2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.43 (207 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa mleczna Desery

Zupa "nic" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa nic - przepis:
    Jajka porządnie sparz wrzątkiem.
  • 2. Białka oddziel od żółtek.
  • 3. Do białek dodaj 2 łyżki cukru i ubij całość na sztywną masę.
  • 4. Do żółtek dodaj 2 łyżki cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • 5. Do garnka wlej mleko, dodaj 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilii.
  • 6. Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
  • 7. Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
  • 8. Mleka odstaw z gazu, wyjmij wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka. Ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj około 2 min uważając by żółtko się nie ścięło.
  • 9. Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.

Porady

Zupa nic to tradycyjny posiłek, który przygotowywany był na słodkie śniadanie albo na podwieczorek. Zupa nic może być podawana z ryżem, z grzankami ze słodkiej drożdżówki. Najczęściej serwowana jest zupa nic z piankami z białek, które wyglądem przypominają chmurki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Zupa nic to rarytas, który szczególnie smakuje dzieciom. Konsystencją przypomina budyń. Zupa nic z jajek może być podawana z dodatkiem świeżych owoców albo owoców z kompotu. Zupa nic na mleku może być urozmaicona dodatkiem soku malinowego, powideł śliwkowych albo syropu wiśniowego. Zupa mleczna nic zyska głębszego i intensywniejszego smaku, gdy dodamy szczyptę soli. Wtedy słodycz nabierze wyrazistości. Jednak jeżeli chcemy poeksperymentować z różnymi smakami to można pokusić się o dodanie solonego sosu karmelowego. Elegancki smak słonego karmelu sprawi, że zupa nic może być wykorzystana na okolicznościowe przyjęcia. 

Zupa nic - przepis tradycyjny 

Zupa z mleka i ubitych białek jajek to przykład zupy deserowej. Dla wielu osób zupa nic to bardziej wykwintna zupa mleczna znana z czasów dzieciństwa. Zupa nic z chmurkami może być na koniec oprószona szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej albo zmielonego cynamonu lub kardamonu. Najlepsza zupa nic będzie wykonana na bazie tłustego mleka i świeżych jajek od kur z wolnego wybiegu. Warto też korzystać z laski wanilii z Madagaskaru, które są pełne smaku i aromatu. Ponadto posiekane listki świeżej mięty albo melisy sprawią, że zupa nic nabierze orzeźwiającego smaku. Warto skorzystać z tych niecodziennych składników! 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować