Rydze marynowane

4.51 (160 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobre jako zakąska na impreze czy dodatek np. do drugiego dania

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg grzybów - rydze
    cebula
    łyżka soli

    Zalewa:
    1/2 l wody
    1/2 szkl octu
    2 łyżki cukru
    liść laurowy - 1szt na słoik
    pieprz w ziarkach - 5 kulek na słoik
    ziele angielskie - 2-3 kulki na słoik
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Rydze marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dobrze opłukać, większe grzyby przekroić na pół, małe zostawić w całości. Grzyby i cebulę pokrojoną w piórka wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 30 min. Grzyby wyciągamy i przekładamy do słoiczków razem z cebulą. Składniki na zalewę zagotowujemy i zalewamy grzybki w słoiczkach. Dobrze zakręcamy. Odstawić do ostudzenia do góry dnem.

Porady

Do słoiczków można dodać jeszcze ok. 1/2 marchewki pokrojonej w plasterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować