Rydze marynowane

  • wyświetlono: 1295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobre jako zakąska na impreze czy dodatek np. do drugiego dania

AnetaSłużałek
  • 60min

Składniki

1 kg grzybów - rydze
cebula
łyżka soli

Zalewa:
1/2 l wody
1/2 szkl octu
2 łyżki cukru
liść laurowy - 1szt na słoik
pieprz w ziarkach - 5 kulek na słoik
ziele angielskie - 2-3 kulki na słoik

Sposób przygotowania przepisu:

Rydze marynowane

  • 1. Grzyby dobrze opłukać, większe grzyby przekroić na pół, małe zostawić w całości. Grzyby i cebulę pokrojoną w piórka wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 30 min. Grzyby wyciągamy i przekładamy do słoiczków razem z cebulą. Składniki na zalewę zagotowujemy i zalewamy grzybki w słoiczkach. Dobrze zakręcamy. Odstawić do ostudzenia do góry dnem.

Porady

Do słoiczków można dodać jeszcze ok. 1/2 marchewki pokrojonej w plasterki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaRydzegrzybki marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Rydze po cygańsku

Pyszne grzyby, dary lasu, rydz!...

.

Dodane przez: Anitka0804

Rydze w przecierze z papryką

Bardzo smaczne jesienne grzybki...

Rydze w przecierze

Dodane przez: Anitka0804

Rydze w przecierze

Robię je co roku.

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

Opieńki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się...

Papryka marynowana

Dodane przez: bogusia82

Papryka marynowana

Każdego roku marynuję paprykę,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE