Marynowane rydze

  • wyświetlono: 2524 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rudy rudy rudy rudy rydz, mam na rydza smaczek :) Pyszne, jędrne grzybki idealnie nadają się jako dodatek do obiadów, kanapek czy omletów.

marysiaz
  • 45min

Składniki

1 kg rydzów
3 łyżeczki soli
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty

Zalewa:
600 ml wody
250 ml octu
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
2 cebule

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane rydze

  • 1. Rydze dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy przez 15 minut w wodzie z 3 łyżeczkami soli. Do słoików wkładamy po kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Ugotowane rydze przekładamy do słoików.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki zalewy. Zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiczki z grzybami. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy słoiki i pasteryzujemy przez 30 min, następnie układamy na ściereczce denkami do góry i studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiPrzetworyzaprawygrzyby marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Rydze w przecierze z papryką

Bardzo smaczne jesienne grzybki...

Rydze po cygańsku

Dodane przez: Reniutka

Rydze po cygańsku

Pyszne, słodko-kwaśne grzyby.

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

Opieńki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się...

Gruszki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Gruszki marynowane

W moim ogrodzie było dużo gruszek,jak...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE