Marynowane rydze

4.32 (227 ocen)

  • 45 min

Rudy rudy rudy rudy rydz, mam na rydza smaczek :) Pyszne, jędrne grzybki idealnie nadają się jako dodatek do obiadów, kanapek czy omletów.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg rydzów
    3 łyżeczki soli
    gorczyca
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty

    Zalewa:
    600 ml wody
    250 ml octu
    3 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.32 (227 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Marynowane rydze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy przez 15 minut w wodzie z 3 łyżeczkami soli. Do słoików wkładamy po kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Ugotowane rydze przekładamy do słoików.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki zalewy. Zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiczki z grzybami. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy słoiki i pasteryzujemy przez 30 min, następnie układamy na ściereczce denkami do góry i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować