Makaroniki metodą szwajcarską

4.35 (17 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Makaroniki metodą szwajcarską

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 60 g białka

    60 g cukru drobny kryształ

    60 g zmielonych migdałów

    60 g cukru pudru

    barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.35 (17 ocen)

Zobacz również:

Do kawy

Makaroniki metodą szwajcarską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Krem czekoladowy

    100 g czekolady gorzkiej

    100 ml śmietany 30%


    Migdały mieszamy z cukrem pudrem, mielimy w młynku do kawy lub malakserze, przesiewamy.

    Białka wraz z cukrem umieszczamy nad parą wodną, najlepiej sprawdzi się szklana misa. Białka podbijamy co jakiś czas trzepaczką, powinny osiągnąć temperaturę 50°C. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, miskę zdejmujemy i rozpoczynamy ubijanie na średnich obrotach miksera. Gotowa masa bezowa będzie sztywna, lśniąca. Partiami dodajemy migdały z cukrem, mieszamy. Ciasto na makaroniki będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli zrobimy tzw. ósemkę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskamy makaroniki na matę. Pieczemy przez 15-16 minut, w temperaturze 130°C z termoobiegiem na drugim od dołu poziomie.

    ~ należy wyczuć swój piekarnik co do temperatury.

    Po upieczeniu odstawiamy na 10/15 minut, dopiero zdejmujemy z maty.


    Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, zalewamy kremówką. Po upływie dwóch minut, energicznie mieszamy. Chłodzimy przez dwie godziny. Czekoladę mieszamy i ubijamy przez minutę, aż krem będzie lśniący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować