Makaroniki metodą szwajcarską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem czekoladowy
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
Migdały mieszamy z cukrem pudrem, mielimy w młynku do kawy lub malakserze, przesiewamy.
Białka wraz z cukrem umieszczamy nad parą wodną, najlepiej sprawdzi się szklana misa. Białka podbijamy co jakiś czas trzepaczką, powinny osiągnąć temperaturę 50°C. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, miskę zdejmujemy i rozpoczynamy ubijanie na średnich obrotach miksera. Gotowa masa bezowa będzie sztywna, lśniąca. Partiami dodajemy migdały z cukrem, mieszamy. Ciasto na makaroniki będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli zrobimy tzw. ósemkę. Masę przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskamy makaroniki na matę. Pieczemy przez 15-16 minut, w temperaturze 130°C z termoobiegiem na drugim od dołu poziomie.
~ należy wyczuć swój piekarnik co do temperatury.
Po upieczeniu odstawiamy na 10/15 minut, dopiero zdejmujemy z maty.
Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, zalewamy kremówką. Po upływie dwóch minut, energicznie mieszamy. Chłodzimy przez dwie godziny. Czekoladę mieszamy i ubijamy przez minutę, aż krem będzie lśniący.
Komentarze