Makaroniki

4.17 (268 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Makaroniki to ciasteczko z wierzchu chrupiące ,a wewnątrz wilgotne. Jednak aby makaroniki nam się udały, ważne jest dokładne odważanie składników.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 125 g mąki migdałowej,
    125 g cukru pudru,
    110 g białek (z około 4 jajek)
    150 g cukru zwykłego,
    2,5 łyżki wody (38 ml )
    + dowolne barwniki spożywcze.

    Nadzienie można zrobić dowolne.
    100 gramów białej czekolady +100 gramów śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.17 (268 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Makaroniki

Makaroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maka migdałowa 1. Mąkę migdałową wraz z cukrem pudrem przesiewamy, aby pozbyć się większych kawałków. Dzięki temu makaroniki będą gładkie i równe.
  • masa 2. Do zmielonych i przesianych migdałów, połowę 55 gramów białek.
  • masa 3. Całość mieszamy na jednolitą masę.
  • syrop cukrowy 4. W garnku podgrzewamy na małym ogniu wodę i 150 gramów cukru, aby powstał nam syrop cukrowy. Gotujący się syrop podgrzewamy do temp. 118 st. C.
  • masa 5. W między czasie, gdy podgrzewamy syrop cukrowy misce zaczynamy ubijać pozostałą połowę( 55 gramów ) białek. Powoli wlewamy syrop cukrowy do ubitych białek cały czas ubijając przez 2-3 minuty.
  • masa 6. Gotową pianę z białek przekładamy partiami do miski z masą migdałową z surowym białkiem. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu, aż ciasto zacznie łagodnie spływać ze szpatułki .
    Jeśli chcemy uzyskać 2 kolory podziel masę i dodaj do każdej inny barwnik spożywczy najlepiej w żelu.
  • masa 7. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Ja używam specjalnej formy do makaroników,ale można okręgi odrysować na papierze do pieczenia używając kieliszka, następnie odwróć papier,aby rysik nie miał kontaktu z masą. Wyciskamy makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • makaroniki 8. Tak wyciśnięte makaroniki pozostawiamy na blaszce do suszenia w temperaturze pokojowej na ok 30-60 minut w zależności od wilgotności powietrza. Aby sprawdzić czy makaroniki są już gotowe do pieczenia wystarczy dotknąć makaronik czy się klei jeśli jest suchy to są gotowe do pieczenia.

    Makaroniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 20-30 minut. Trzeba to wyczuć w swoim piekarniku.
    Upieczoną porcję ciastek zostawiamy na blaszce do wystudzenia.
  • masa 9. _w garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy śmietankę z czekoladą na gładką masę. Pozostawiamy do wystudzenia i schładzamy.
  • masa 10. Taką masę można ubić lub bezpośrednio przełożyć do szprycy i wyciskać na jeden makaronik przykrywając masę drugim makaronikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka migdałowa Mąka Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować