Makaroniki

  • wyświetlono: 267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Makaroniki to ciasteczko z wierzchu chrupiące ,a wewnątrz wilgotne. Jednak aby makaroniki nam się udały, ważne jest dokładne odważanie składników.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 50 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

125 g mąki migdałowej,
125 g cukru pudru,
110 g białek (z około 4 jajek)
150 g cukru zwykłego,
2,5 łyżki wody (38 ml )
+ dowolne barwniki spożywcze.

Nadzienie można zrobić dowolne.
100 gramów białej czekolady +100 gramów śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Makaroniki

  • maka migdałowa1. Mąkę migdałową wraz z cukrem pudrem przesiewamy, aby pozbyć się większych kawałków. Dzięki temu makaroniki będą gładkie i równe.
  • masa2. Do zmielonych i przesianych migdałów, połowę 55 gramów białek.
  • masa3. Całość mieszamy na jednolitą masę.
  • syrop cukrowy4. W garnku podgrzewamy na małym ogniu wodę i 150 gramów cukru, aby powstał nam syrop cukrowy. Gotujący się syrop podgrzewamy do temp. 118 st. C.
  • masa5. W między czasie, gdy podgrzewamy syrop cukrowy misce zaczynamy ubijać pozostałą połowę( 55 gramów ) białek. Powoli wlewamy syrop cukrowy do ubitych białek cały czas ubijając przez 2-3 minuty.
  • masa6. Gotową pianę z białek przekładamy partiami do miski z masą migdałową z surowym białkiem. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu, aż ciasto zacznie łagodnie spływać ze szpatułki .
    Jeśli chcemy uzyskać 2 kolory podziel masę i dodaj do każdej inny barwnik spożywczy najlepiej w żelu.
  • masa7. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Ja używam specjalnej formy do makaroników,ale można okręgi odrysować na papierze do pieczenia używając kieliszka, następnie odwróć papier,aby rysik nie miał kontaktu z masą. Wyciskamy makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • makaroniki8. Tak wyciśnięte makaroniki pozostawiamy na blaszce do suszenia w temperaturze pokojowej na ok 30-60 minut w zależności od wilgotności powietrza. Aby sprawdzić czy makaroniki są już gotowe do pieczenia wystarczy dotknąć makaronik czy się klei jeśli jest suchy to są gotowe do pieczenia.

    Makaroniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 20-30 minut. Trzeba to wyczuć w swoim piekarniku.
    Upieczoną porcję ciastek zostawiamy na blaszce do wystudzenia.
  • masa9. _w garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy śmietankę z czekoladą na gładką masę. Pozostawiamy do wystudzenia i schładzamy.
  • masa10. Taką masę można ubić lub bezpośrednio przełożyć do szprycy i wyciskać na jeden makaronik przykrywając masę drugim makaronikiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaurodzinyciasteczkadla dzieciprzyjęciedomowe słodyczebiałkociasteczka migdałowezdrowe słodyczemakaronikimąka migdałowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka a'la makaroniki ze słonym kremem czekoladowym

Dodane przez: jlatuszek

Ciasteczka a'la makaroniki ze słonym kremem...

Słodkie i słone jednocześnie, ciągnące...

Walentynkowe makaroniki z czekoladą

Dodane przez: anamarisworld

Walentynkowe makaroniki z czekoladą

Walentynkowe makaroniki z czekoladą

Makaroniki z kremem czekoladowym i posypką OREO

Dodane przez: ankad21

Mini makaroniki z kremem czekoladowym i posypką...

Najlepsze ciasteczka - nic dodać...

Dodane przez: PolskaGotuje

Migdałowe ciasteczka

Ciasteczka w smaku przypomnające...

Ciasteczka z maszynki do mięsa

Dodane przez: lubieplacki

Ciastka kruche z maszynki do mięsa

Znalazłam ostatnio w piwnicy starą...

Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia

Dodane przez: Di bloguje

Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych...

O tych ciasteczkach pewnie dużo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE