Makaron z boczkiem i pietruszką w sosie śmietanowym

5 (11 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny i sycący obiad w niecałe pół godziny? To możliwe :) Proponuję makaron z boczkiem w aromatycznym sosie na bazie słodkiej śmietanki, dużej ilości świeżej natki pietruszki i tartego sera. Znika jeszcze szybciej niż pojawia się na stole.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g ulubionego makaronu (u mnie penne bezglutenowe)
    -200 g śmietany 30%
    -50 g ulubionego, twardego sera
    -1 jajko
    -1 duży pęczek natki pietruszki
    -1 duży ząbek czosnku
    -150 g boczku wędzonego surowego
    -sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Makaron z boczkiem i pietruszką w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. W misce dokładnie roztrzepujemy jajko przy pomocy widelca. Wlewamy śmietankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy obfitą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu, mieszamy.
  • 2 2. Na suchą, głęboką patelnię, wykładamy pokrojony w kosteczkę boczek (dolną skórę boczku należy odkroić). Smażmy około 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy drobno posiekaną natkę, mieszamy, wlewamy mieszankę ze śmietanką. Następnie dodajemy ugotowany według przepisu na opakowaniu i odcedzony makaron, szybko i energicznie mieszamy. Ciągle mieszając całość smażymy około 3 minuty. Danie przed podaniem posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować