Sernik na zimno, na biszkopcie. Sernik a'la zebra, dwukolorowy. Sernik z owocami i galaretką, może zastąpić tort.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
10,03,2024
BISZKOPT:
-3 jajka
-70 g. cukru
-40 g. mąki tortowej
-10 g. maki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM SEROWY- jasny:
-300 ml. śmietanki 30 %
-500 g. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-40 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny +125 ml. wody
KREM SEROWY- jeżynowy:
-200 ml. śmietanki 30 %
-500 g. sera z wiaderka
-400 g. jogurtu greckiego
-200 g. frużeliny jeżynowej
-40 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny +125 ml. wody
OWOCE:
-brzoskwinie z syropu
-borówka amerykańska
-maliny
Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 26 cm. Z biszkoptu zdjąć skórkę i ułożyć na podkładce do tortów. Zapiąć wyższym rantem fi-25.
2.krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać ser, śmietankę, jogurt i cukier puder. Do drugiej dodać jeszcze frużelinę. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę, ani za letnią z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować szybko, ale też krótko. Lać na przemian do rantu, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę. Sernik schłodzić do zestalenia kremu.
3.Poukładać owoce, w/g własnego pomysłu.
4.Galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Schłodzić do lekkiego tężenia. Wylać na owoce w rancie i sernik ponownie schłodzić.
5.Po schłodzeniu, zdjęć rant i przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
Komentarze