Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami

5 (7 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno, na biszkopcie. Sernik a'la zebra, dwukolorowy. Sernik z owocami i galaretką, może zastąpić tort.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10,03,2024
    BISZKOPT:
    -3 jajka
    -70 g. cukru
    -40 g. mąki tortowej
    -10 g. maki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM SEROWY- jasny:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -40 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny +125 ml. wody

    KREM SEROWY- jeżynowy:
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -200 g. frużeliny jeżynowej
    -40 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny +125 ml. wody

    OWOCE:
    -brzoskwinie z syropu
    -borówka amerykańska
    -maliny

    GALARETKA:
    -900 ml. wody
    -3 galaretki jagodowe
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami 1. biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 26 cm. Z biszkoptu zdjąć skórkę i ułożyć na podkładce do tortów. Zapiąć wyższym rantem fi-25.
  • Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami 2. krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać ser, śmietankę, jogurt i cukier puder. Do drugiej dodać jeszcze frużelinę. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę, ani za letnią z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować szybko, ale też krótko. Lać na przemian do rantu, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę. Sernik schłodzić do zestalenia kremu.
  • Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami 3. Poukładać owoce, w/g własnego pomysłu.
  • Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami 4. Galaretka- Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Schłodzić do lekkiego tężenia. Wylać na owoce w rancie i sernik ponownie schłodzić.
  • Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Po schłodzeniu, zdjęć rant i przenieść sernik wraz z podkładką na paterę.
  • Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami 6. Sernik przechowywać w lodówce
  • Łaciaty sernik na zimno z galaretką i owocami 7. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować