To oryginalne danie jest łatwe do przygotowania i smakuje nawet tym, którzy nie przepadają zakuchnią orientalną. Do stworzenia tej wyśmienitej potrawy zainspirowała mnie wyprawa do Indii.
Składniki:
● makaron (najlepiej świderki lub wstążki)
● 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
● 1/2 kapusty pekińskiej
● 3 marchewki
● 1 duża cebula
● 60 dag filetów z kurczaka
● sos sojowy
● sos chili (słodko-pikantny lub pikantny)
● olej
● sól, pieprz
Kurczak z makaronem po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.Papryki, kapustę i obrane marchewki myjemy, cebulę obieramy. Warzywa kroimy w kostkę i dusimy razem do miękkości.
3.Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i podsmażamy na oleju.
4.Mięso i podsmażony makaron dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosami sojowym i chili. Podajemy na ciepło, zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze