Jestem zawodowym żołnierzem. Taka pyszna pożywna grochówka wojskowa służy jako poczęstunek dla rodziców przyjeżdżających do swoich synów na przysięgę. Grochówka wojskowa jest niezwykle sycącą zupą, która przygotowywana jest na bazie różnego rodzaju kiełbas, słoniny i boczku. Aromatyczne przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, sprawiają, że grochówka wojskowa jest znakomitym posiłkiem na obiad. Wypróbujcie przepis na grochówkę wojskową.
4.31 (356 ocen)
PP_01-2009
Grochówka wojskowa to zupa, którą często można spotkać na większych imprezach np.: miejskich festynach lub dożynkach. Jej atutem jest możliwość wykorzystania różnorodnych wędlin, wędzonych mięs oraz smalcu. Zaskakujący może być dodatek kurczaka, uprażonego na chrupko bekonu albo kawałków wieprzowiny w postaci schabu. Najczęściej grochówka wojskowa przygotowywana jest z groch w połówkach, o dość drobnym rozmiarze. Jednak grochówka wojskowa będzie świetnie smakować, gdy użyjemy do niej fasoli typu Jaś. Grochówka wojskowa od czasu do czasu wzbogacana jest dodatkiem soczewicy lub przecieru pomidorowego. Grochówka wojskowa to także świetna okazja do użycia świeżo zmielonego czarnego pieprzu, który podkreśli wyrazisty smak składników. Grochówka wojskowa to także zupa, która z czasem staje się jeszcze smaczniejsza. Warto przygotować ją wcześniej i pozostawić do "przegryzienia" smaków.
Grochówka wojskowa może tez być doprawiona estragonem, anyżem i rozmarynem. Te przyprawy dodadzą odrobiny słodko-gorzkiego smaku. Grochówka wojskowa to także doskonała propozycja na posiłek w chłodne dni. Przepis na grochówkę wojskową zawiera wysokokaloryczne składniki, które w szczególności są chętnie używane w jesienno-zimowe dni.
Komentarze