Kurczak po indyjsku

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Indie to kraj niezwykłych kontrastów,różnorodności kultur i religii,które współistnieją obok siebie, co znajduje odzwierciedlenie w bogactwie kuchni.Dania kuchni indyjskiej są niezwykle kolorowe i aromatyczne.

Składniki:

  • 600 g piersi kurczaka
    6 ząbków czosnku
    2 czerwone papryczki chili
    8 cm świeżego imbiru
    1 duża cebula
    3 łyżki miodu
    7 łyżek słodko-pikantnego sosu chili
    2 łyżki mielonej słodkiej papryki
    2 łyżki curry*
    1/2 łyżeczki cynamonu
    100 ml wody
    pieprz
    sól
    oliwa z oliwek
    Dodatkowo:
    świeża kolendra
    3 porcje ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek,papryczkę chili i imbir drobno siekamy.Kurczaka kroimy w kostkę,delikatnie oprószamy solą i pieprzem,mieszamy i odstawiamy na bok.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i lekko podsmażamy przygotowane warzywa.Dodajemy kurczaka i smażymy wszystko razem około 5 minut.
  • 2. W tym czasie kroimy cebulę w piórka i dodajemy ją do kurczaka.Całość smażymy około 1-2 minuty,aż cebulka zmięknie.Dodajemy przyprawy:słodką paprykę,curry i cynamon.Mieszamy i dalej podsmażamy.Po chwili dodajemy miód i sos chili.Gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu.Na koniec dodajemy wodę,aby rozrzedzić sos,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotujemy całość jeszcze przez około 3-4 minuty,aż smaki się połączą.Danie podajemy z białym ryżem posypane obficie świeżą kolendrą.

Porady

* użyłam curry medium

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować