Biriani czyli kurczak po indyjsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni indyjskiej. Moja wersja to ryż basmati pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego startego imbiru, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka i suszonych śliwek. Smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200g ryżu basmati
    750g mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
    5 ząbków czosnku
    4 cebule
    40g startego świeżego imbiru
    100g suszonych śliwek
    1,5 łyżki przyprawy Biryani Masala
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biriani czyli kurczak po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wypłukać w wodzie, następnie zalać wodą i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • 2. Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • Biriani czyli kurczak po indyjsku 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, starty imbir, przyprawę biryani masala, pół szklanki wody i mięso z kurczaka. Smażyć tak długo aż mięso będzie miękkie.
  • 4. Na koniec dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę smażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować