Ziemniaki po cabańsku są prawdziwie lokalnym przysmakiem, który można spotkać w okolicach Chrzanowa. Nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy niegdyś zamieszkiwali te tereny. Zazwyczaj jest rzadko gotowana, ale ta potrawa jest moją specjalnością. Ziemniaki po cabańsku poza ziemniakami potrzebują dobrej jakości wędzonego boczku, wyrazistej w smaku kiełbasy oraz liści kapusty. Ta potrawa najlepiej smakuje przyrządzana na ognisku z dodatkiem opiekanego chleba. Jeżeli nie macie dostępu do ogniska, to z powodzeniem przygotujecie ziemniaki po cabańsku z piekarnika. Warto pamiętać, że ziemniaki po cabańsku to tanie i smaczne danie, które sprawdzi się podczas spotkania w gronie znajomych lub na rodzinny obiad.
4.44 (189 ocen)
PP_06-2008
Ziemniaki po cabańsku można przygotować w formie żaroodpornej albo w żeliwnym garnku nadającym się do pieczenia w piekarniku. Dodatkowo można przyprawić je majerankiem, tymiankiem, kminkiem albo lubczykiem. Ponadto smak można podkreślić dodatkiem granulowanego czosnku, słodkiej papryki w proszku lub pikantnego sosu na bazie papryczek chilli. Zastosowane zioła sprawią, że ziemniaki po cabańsku będą łatwiejszy do strawienia a ich aromat przekona nawet niejadków.
Komentarze