Ziemniaki po cabańsku

4.44 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Ziemniaki po cabańsku są prawdziwie lokalnym przysmakiem, który można spotkać w okolicach Chrzanowa. Nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy niegdyś zamieszkiwali te tereny. Zazwyczaj jest rzadko gotowana, ale ta potrawa jest moją specjalnością. Ziemniaki po cabańsku poza ziemniakami potrzebują dobrej jakości wędzonego boczku, wyrazistej w smaku kiełbasy oraz liści kapusty. Ta potrawa najlepiej smakuje przyrządzana na ognisku z dodatkiem opiekanego chleba. Jeżeli nie macie dostępu do ogniska, to z powodzeniem przygotujecie ziemniaki po cabańsku z piekarnika. Warto pamiętać, że ziemniaki po cabańsku to tanie i smaczne danie, które sprawdzi się podczas spotkania w gronie znajomych lub na rodzinny obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ziemniaki po cabańsku – składniki:
    ● 2-3 kg ziemniaków
    ● 3 cebule
    ● 4 marchewki
    ● duży kawałek wędzonego boczku
    ● 2 kiełbasy
    ● 3 liście kapusty
    ● natka pietruszki lub koperek
    ● pieprz
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.44 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki po cabańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki po cabańsku – przepis:
    Na początek ziemniaki, marchewki i kapustę trzeba obrać, umyć i osuszyć.
  • 2. Następnie garnek żeliwny lub gliniany należy wyłożyć kawałkami wędzonego boczku. Potem ułożyć warstwami pokrojone w ósemki lub grube plastry ziemniaki, następnie można pokroić w krążki cebulę i plastry marchewki oraz kiełbasy. Kolejnym krokiem jest ułożenie każdej warstwy składników, które trzeba posolić, popieprzyć i posypać zieleniną. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki oraz liście kapusty. Ziemniaki po cabańsku przykrywamy pergaminem i darnią. Na koniec ziemniaki po cabańsku pieczemy do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Ziemniaki po cabańsku można przygotować w formie żaroodpornej albo w żeliwnym garnku nadającym się do pieczenia w piekarniku. Dodatkowo można przyprawić je majerankiem, tymiankiem, kminkiem albo lubczykiem. Ponadto smak można podkreślić dodatkiem granulowanego czosnku, słodkiej papryki w proszku lub pikantnego sosu na bazie papryczek chilli. Zastosowane zioła sprawią, że ziemniaki po cabańsku będą łatwiejszy do strawienia a ich aromat przekona nawet niejadków.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować