Krupiak

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie ziemi lubelskiej. Kasze i twaróg stanowią farsz,który jest zapieczony w półkruchym cieście. Można jeść na gorąco po upieczeniu, na zimno lub podsmażany na patelni. Krupiak można przechowywać w lodówce kilka dni, można go też mrozić. Najlepiej smakuje popijany maślanką, kefirem lub mlekiem

Składniki:

  • Farsz:
    1,5 litra mleka np 3,2%
    2 szklanki kaszy gryczanej
    1 szklanki kaszy jęczmiennej
    70 dag sera białego (może być więcej)
    250 ml śmietany 18%
    125 g masła
    1 łyżka soli
    6 jaj

    Ciasto :
    50 dag mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 łyżki śmietany 18%
    3 jajka
    szczypta soli
    szczypta cukru
    250 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krupiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupiak 1. Mleko zagotować, wsypać obie kasze i gotować do momentu wygotowania się mleka, mieszając. Do ciepłego dodać masło aby się roztopiło.
  • Krupiak 2. Wystudzić dodać ser, łyżkę soli, śmietanę i jajka. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Krupiak 3. Drożdże wrzucić do miski, dodać cukier i ciepłą śmietanę (podgrzaną, nie gorącą) i rozpuścić. Do mąki dodać drożdże, margarynę i jajka, wyrobić ciasto tak by się nie kleiło do rąk – jak trzeba dodać mąki.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części. Blaszkę np 23x39cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożenie ciasto- farsz- ciasto.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 1h w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować