• Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Nie może jej zabraknąć w sezonie jesiennym

  • Składniki

    5 szt papryki (średniej)
    500 g mięsa mielonego
    150 g ryżu (1,5 torebki)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2-3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    3 łyżki sera startego żółtego
    kilka czarnych oliwek
    olej do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.
    papryka faszerowana - krok 1

    Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

    2.

    Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.

    3.
    papryka faszerowana - krok 3

    Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, sezonowe_przysmaki, papryka faszerowana, faszerowana papryka mięsem i ryżem
  • Polecamy:

  • 6 komentarzy
    • monikaT83
      2013-08-27T09:01:38+02:00 monikaT83
      Ale pyszne:) i wygląda obłędnie:)))
    • Katarzyna Janeczko
      2013-08-27T09:14:57+02:00 Katarzyna Janeczko
      Dzięki Monia :) była pyszna i codziennie coś faszeruje i jem to samo, bo w pełni wykorzystuje sezony :))))
    • monikaT83
      2013-08-27T09:18:06+02:00 monikaT83
      i tak trzymaj:)
    • Gość
      2016-08-14T13:31:10+02:00 mojażonaniejebyleczego (gość) IP: 83.10.*.*
      Bardzo pyszne i bardzo syte :) polecam :)
    • Gość
      2017-01-03T22:15:46+01:00 Gość (gość) IP: 78.152.*.*
      Pyszne,ale nie trzeba ucinać części czapek, lecz wyciąć ogonek i zieloną część. Resztę można usunąć łyżeczką. Paprykę można faszerować nakładając nadzienie łyżeczką . Spróbujcie. Pozdrawiam
    • Gość
      2017-02-07T12:56:11+01:00 gość (gość) IP: 81.190.*.*
      Zrobiłam z kaszą kuskus.niebo w gębie.

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 564

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-08-26T22:12:59+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »