• Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Nie może jej zabraknąć w sezonie jesiennym

  • Składniki

    5 szt papryki (średniej)
    500 g mięsa mielonego
    150 g ryżu (1,5 torebki)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2-3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    3 łyżki sera startego żółtego
    kilka czarnych oliwek
    olej do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.
    Faszerowana papryka - krok 1

    Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

    2.

    Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.

    3.
    Faszerowana papryka - krok 3

    Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, sezonowe_przysmaki, faszerowana papryka, faszerowana papryka mięsem i ryżem
  • 3 komentarze

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 431

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-08-26T22:12:59+02:00

7169 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »