Kanapki ziemniaczane z mięsem mielonym i koperkiem

4.56 (9 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób

To odsłona babki ziemniaczanej w niecodziennym wydaniu.Smakuję zacnie i super sprawdza się jako przekąska na imprezę.

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 g kiełbasy
    1 jajko
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki kaszy mannej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    Mięso:
    1 cebula
    300 g mięsa mielonego
    300 g passaty pomidorowej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól,pieprz,tymianek,oregano
    garść świeżego koperku
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Kanapki ziemniaczane z mięsem mielonym i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kostkę,następnie smażymy na patelni na masełku.Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kiełbasy i chwilę razem podsmażamy.Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy ziemniaki ,ścieramy na drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Sok odstawiamy na 5 minut,a następnie zlewamy, ostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Drugą cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę ,a następnie podsmażamy.Do masy ziemniaczanej dodajemy mąki,jajka,czosnek, startą cebulę, majeranek i mieszamy.Następnie dodajemy wystudzoną kiełbasę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Prodiż natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 80 min.
    Mięso:
    Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy na średnim ogniu przez około 6 minut, aż się zeszkli.Następnie do zeszklonej cebulki wrzucamy mięso mielone. Smażymy tak na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Do mięsa mielonego wlewamy passatę pomidorową .Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, który nada pięknego koloru oraz kwaskowatego smaku.Dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, tymianek, i oregano.
    Babkę kroimy na plastry,polewamy mięsem i posypujemy koperkiem.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować