Kanapki ziemniaczane z mięsem mielonym i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w kostkę,następnie smażymy na patelni na masełku.Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kiełbasy i chwilę razem podsmażamy.Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy ziemniaki ,ścieramy na drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Sok odstawiamy na 5 minut,a następnie zlewamy, ostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Drugą cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę ,a następnie podsmażamy.Do masy ziemniaczanej dodajemy mąki,jajka,czosnek, startą cebulę, majeranek i mieszamy.Następnie dodajemy wystudzoną kiełbasę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Prodiż natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 80 min.
Mięso:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy na średnim ogniu przez około 6 minut, aż się zeszkli.Następnie do zeszklonej cebulki wrzucamy mięso mielone. Smażymy tak na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Do mięsa mielonego wlewamy passatę pomidorową .Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, który nada pięknego koloru oraz kwaskowatego smaku.Dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, tymianek, i oregano.
Babkę kroimy na plastry,polewamy mięsem i posypujemy koperkiem.Smacznego.
Komentarze