Krupnik na kurzych żołądkach

4.47 (146 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Treściwa, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem suszonych grzybków.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dkg kurzych żołądków
    3 ziemniaki, 3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka, mały por
    1 cebula, 4 ząbki czosnku
    kilka ziaren ziela i pieprzu, kilka liści laurowych
    garstka grzybów suszonych
    1/2 szklanki kaszy perłowej
    sól, pieprz mielony, posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na kurzych żołądkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, zalewamy dwoma litrami wody, solimy i wstawiamy do gotowania na pół godziny.
    Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, por i cebulę w talarki, czosnek siekamy, wrzucamy to do wywaru razem z pietruszką i selerem w całości.
    Dodajemy suszone grzyby i przyprawy, na końcu kaszę.
    Gotujemy jeszcze jakieś pół godziny, tak aby żołądki były miękkie.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.

Porady

Jeżeli nie przeszkadza nam w zupie gotowana pietruszka i seler to możemy również wrzucić pokrojoną w kostkę jak ziemniaki czy marchew.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza perłowa Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Krupnik na żołądkach drobiowych

To może cię zainteresować