Krupnik na kurzych żołądkach

  • wyświetlono: 1159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Treściwa, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem suszonych grzybków.

1545998009610
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

60 dkg kurzych żołądków
3 ziemniaki, 3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka, mały por
1 cebula, 4 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela i pieprzu, kilka liści laurowych
garstka grzybów suszonych
1/2 szklanki kaszy perłowej
sól, pieprz mielony, posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik na kurzych żołądkach

  • 1. Żołądki dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, zalewamy dwoma litrami wody, solimy i wstawiamy do gotowania na pół godziny.
    Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, por i cebulę w talarki, czosnek siekamy, wrzucamy to do wywaru razem z pietruszką i selerem w całości.
    Dodajemy suszone grzyby i przyprawy, na końcu kaszę.
    Gotujemy jeszcze jakieś pół godziny, tak aby żołądki były miękkie.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.

Porady

Jeżeli nie przeszkadza nam w zupie gotowana pietruszka i seler to możemy również wrzucić pokrojoną w kostkę jak ziemniaki czy marchew.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krupnikzupażołądkikasza perłowakuchnia staropolskasyta zupa

Komentarze

Podobne przepisy

Krupnik na kurczaku

Dodane przez: edytaha

Krupnik na kurczaku

Na niepogodę polecam talerz gęstego,...

krupnik

Dodane przez: Aga72

Krupnik na serduszkach drobiowych

Ja dziś w kuchni nie próżnuję same...

Szybki krupnik na gęsinie

Dodane przez: Stare Gary

Szybki krupnik na gęsinie

Po gęsiej uczcie zostało trochę...

gotowe

Dodane przez: ziutula

krupnik na indyku z szybkowara

krupnik jest esencjonalny, syty,...

Krupnik na wędzonych żeberkach

Dodane przez: Magster

Krupnik na wędzonych żeberkach

Sycąca i rozgrzewająca zupa zwłaszcza...

Krupnik na rzeberkach

Dodane przez: EmciaPichci

Krupnik na żeberkach

Pyszna i sycąca zupa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE