Jarskie kaszotto z warzywami i grzybami

4.49 (175 ocen)

  • 40 min

Sycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartosciowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta. Jednym słowem smaczne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak owsianej
    20 dag świeżych pieczarek
    1 mały por
    1 marchewka
    4 -5 sztuk suszonych pomidorów
    1 trójkąt serka topionego ziołowego
    100 ml wytrawnego białego wina
    350 ml bulionu warzywnego
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
    zioła prowansalskie do smaku
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jarskie kaszotto z warzywami i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2352lei 1. Por kroję w półkrążki, obraną marchewkę ścieram na tarce,umyte pieczarki kroję w plasterki.
  • image-1speplo 2. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam aż się zeszklą.
  • image-28u75p0 3. wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym , gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem.
  • image-0n7mdmo 4. Pod koniec duszenia dodaję osączone z zalewy i pokrojone suszone pomidory,oraz serek topiony, wlewam łyżkę oleju z suszonych pomidorów, mieszam, dusze do momentu rozpuszczenia serka, przekładam potrawę na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki.Podaję od razu.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować