Sycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartosciowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta. Jednym słowem smaczne danie.
40 min
Składniki:
100 g kaszy pęczak owsianej
20 dag świeżych pieczarek
1 mały por
1 marchewka
4 -5 sztuk suszonych pomidorów
1 trójkąt serka topionego ziołowego
100 ml wytrawnego białego wina
350 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
natka pietruszki do posypania
Jarskie kaszotto z warzywami i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por kroję w półkrążki, obraną marchewkę ścieram na tarce,umyte pieczarki kroję w plasterki.
2.Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam aż się zeszklą.
3.wsypuję suchą kaszę pęczak, smażę całość 2-3 minuty mieszam od czasu do czasu, wlewam wino, duszę do momentu odparowania wina i wchłonięcia przez kaszę, zalewam bulionem warzywnym , gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kaszą będzie miękka- około 30 minut w trakcie doprawiam w trakcie do smaku ziołami, solą i pieprzem.
4.Pod koniec duszenia dodaję osączone z zalewy i pokrojone suszone pomidory,oraz serek topiony, wlewam łyżkę oleju z suszonych pomidorów, mieszam, dusze do momentu rozpuszczenia serka, przekładam potrawę na talerz, posypuję posiekaną natką pietruszki.Podaję od razu.
Życzę smacznego!
Komentarze