Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem oraz dodatkiem pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pieczarki oczyścić i pokroić – nie za drobno i nie za grubo lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto a pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem a także tymiankiem do smaku. Odstawiamy by przestygło. Kolejno dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i biały ser. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Gotowy farsz odstawiamy.
2.Ciasto:
Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło. Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką. Naprawdę świetnie się na takim cieście pracuje.
3.Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko. Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy złociście zrumienioną cebulką na oleju.
Komentarze