Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem oraz dodatkiem pieczarek

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pomysł znany lub mniej znany na ciekawe pierogi do podania na wigilijny obiad lub nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto pierogowe:

    2 szklanki mąki ja użyłam mąki pszennej
    ok.1 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
    3 łyżki oleju lub łyżka masła z kopką
    solidna szczypta soli

    farsz z kaszy gryczanej, sera białego i pieczarek:

    ok. 2 szklani ugotowanej kaszy gryczanej
    300 g pieczarek
    0,5 kg białego twarogu
    1 średnia cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    1 łyżeczka tymianku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem oraz dodatkiem pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Pieczarki oczyścić i pokroić – nie za drobno i nie za grubo lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto a pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy - nie wylewamy bo przyda się np. do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem a także tymiankiem do smaku. Odstawiamy by przestygło. Kolejno dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i biały ser. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Gotowy farsz odstawiamy.
  • 2. Ciasto:
    Z mąki, wody, oleju bądź masła i soli zagnieść elastyczne ciasto - należy je dobrze przez dobrą chwilę wyrobić z ok.10 minut. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto "na odpoczynek" tak na ok. 30 min. owinięte w folie spożywczą lub przykryte miską by nie wyschło. Po tym czasie leżakowania-odpoczynku ciasto jest gotowe do lekkiego wałkowania, wykrawania i bez ciągłego podsypywania mąką. Naprawdę świetnie się na takim cieście pracuje.
  • Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem oraz dodatkiem pieczarek 3. Ciasto pierogowe po odpoczynku rozwałkowujemy nie za grubo i nie za cieniutko. Wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farszu i zlepiamy pierożki. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony gotujący się wrzątek i gotujemy 1 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierożki nakładamy na talerz i omaszczamy złociście zrumienioną cebulką na oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować