Królik z prowansalską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać i posiekać.
2. Przygotować marynatę: w jednym naczyniu wymieszać ocet z 9 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, dodać sól i pieprz do smaku.
3. Mięso królicze zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Mięso obrócić kilka razy, by równomiernie się zamarynowało. Królika wyjąć z marynaty i podsmażyć w brytanie na rozgrzanej oliwie.
4. Następnie mięso polać pozostałą marynatą. Królika dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 do 2 godzin. Gdy mięso będzie się przypiekać podlewać co chwilę odrobiną rosołu.
5.Mięso wyjąc i do sosu wlać śmietanę – wtedy danie będzie jeszcze smaczniejsze. Królika podawać z kluskami.
Komentarze