Królik z prowansalską nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Oryginalny sposób na mięso królicze. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mięsa króliczego
    2 łyżki ziół prowansalskich
    9 łyżek oliwy
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki octu
    1 l rosołu warzywnego
    3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik z prowansalską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać i posiekać.
  • 2. Przygotować marynatę: w jednym naczyniu wymieszać ocet z 9 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, dodać sól i pieprz do smaku.
  • 3. Mięso królicze zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Mięso obrócić kilka razy, by równomiernie się zamarynowało. Królika wyjąć z marynaty i podsmażyć w brytanie na rozgrzanej oliwie.
  • 4. Następnie mięso polać pozostałą marynatą. Królika dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 do 2 godzin. Gdy mięso będzie się przypiekać podlewać co chwilę odrobiną rosołu.
  • 5. Mięso wyjąc i do sosu wlać śmietanę – wtedy danie będzie jeszcze smaczniejsze. Królika podawać z kluskami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

4.48 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Królik w ziołach (z rękawa).

To może cię zainteresować