Królik w śmietanie

4.43 (227 ocen)

Królika podobno trudno przyrządzić dobrze, ale z tym przepisem zawsze się to udaje - mięso jest miękkie, kruche i soczyste.

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    1 duża cebula
    1 cytryna
    50g masła
    200 ml śmietany 18%
    natka pietruszki świeża lub suszona
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.43 (227 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, osuszamy i procujemy (na 8 części). Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, pozostawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę drobno siekamy.
  • 2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej strony (to bardzo ważne, inaczej będzie niesmaczny). Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę. Dolewamy wodę tak by zakryła królika, dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy ją.
  • 3. Do śmietany wlewamy 3-4 łyżki wody z garnka, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy ją do królika. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować