Pieczony królik

4.5 (194 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Soczyste i mięciutkie mięsko bardzo zdrowe, idealny do ryżu ziemniaków lub pieczywa, można podawać z warzywami pieczonymi razem z królikiem i polany sosikiem który wytworzy się podczas duszenia i pieczenia

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1królik (mój miał ok 2,5kg)
    kostka smalcu

    warzywa:
    marchewka
    pietruszka
    zielona natka pietruszki
    seler

    przyprawy:
    sól
    pieprz
    liście laurowe
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie
    słodka papryka mielona
    majeranek
    przyprawa do mięs
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczony królik 1. (Do pieczenia użyłam gęsiarki)
    smalec podzielić na mniejsze części i wrzucić do naczynia, ułożyć podzielonego już królika, dodać warzywa pokrojone w mniejsze kawałki, dodać przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C ok 1godz (można otworzyć w czasie pieczenia aby przekręcic mięso, lub polać wytworzonym podczas pieczenia tłuszczem) , potem zmienić temp. na 200 stopni i piec jeszcze 30-45min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować