Pieczony królik

4.42 (190 ocen)

Mięso królika jest niezwykle kruche i delikatne. Królik pieczony w całości jest daniem idealnym na Święta lub domowe uroczystości. Przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny.

Składniki:

  • Tuszka królika (ok. 1,5-2 kg)
    1 duża cebula
    5 marchewek
    Natka selera
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 listki liścia laurowego
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 szklanka bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

4.42 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy. Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku. Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia królika podlewamy bulionem, ponownie przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 40 minut. Między czasie możemy mięso odkrywać i polewać bulionem z pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Królik Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować