KOKOSOWE CIASTO Z BIAŁEK

4.96 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

bardzo smaczne ciasto

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    5 białek
    0,5 szkl. drobnego kokosu + troszkę do oprószenia blaszki
    0,5 szkl. jogurtu naturalnego gęstego/grecki/
    0,5 szkl. oleju słonecznikowego lub z pestek winogron/ byle nie oliwa- ma zbyt intensywny smak/
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    zapach migdałowy
    keksówka 31/12 cm lub 30/10 cm natłuszczona masłem i oprószona wiórkami kokosowymi
Wystaw ocenę:

4.96 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowe ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowe ciasto z białek 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Mąkę przesiać i połączyć z kokosem, kakao i proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić ze szczyptą soli. w połowie ubijania dodawać stopniowo cukier.
    Potem dodawać stopniowo jogurt i zapach.
    Teraz miksując na najwolniejszych obrotach stopniowo dodawać mąkę z kakao, kokosem i proszkiem.
    Wyłączyć mikser i mieszając drewnianą łyżką wlewać strużką olej.
    Przelać do formy i piec 45 minut/ do suchego patyczka/
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
    Ja polałam różową polewą gotową i posypałam kolorowymi pastylkami .
    Mnie bardziej smakuje bez lukru, nie przepadam za lukrami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować