Ciasto z białek

4.5 (152 ocen)

Nie macie pomysłu na wykorzystanie białek? Polecam więc zrobić proste i delikatne ciasto, do którego można dodać owoce (u mnie jabłka), przełożyć kremem lub polać roztopioną czekoladą.

Składniki:

  • 5 białek
    5 dag masła
    10 dag cukru
    10 dag mąki (u mnie typ 405)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jabłka
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
    Na końcu wlać roztopione i ostudzone masło. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Jabłka umyć , obrać, pokroić. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki jabłek, lekko wciskając je do środka, posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować