Nie macie pomysłu na wykorzystanie białek? Polecam więc zrobić proste i delikatne ciasto, do którego można dodać owoce (u mnie jabłka), przełożyć kremem lub polać roztopioną czekoladą.
Składniki:
5 białek
5 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki (u mnie typ 405)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
cynamon
Ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodać porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Na końcu wlać roztopione i ostudzone masło. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Jabłka umyć , obrać, pokroić. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki jabłek, lekko wciskając je do środka, posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30-35 minut.
Komentarze