Kokosowe placuszki z białek

4.49 (162 ocen)

  • 10 min

Takie placuszki są idealną alternatywą dla zwykłych racuszków i jednocześnie doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Smakują rewelacyjnie - jak delikatna, kokosowa pianka.

  • 10 min

Składniki:

  • (6 sztuk)
    2 białka (duże)
    3 łyżki cukru pudru (płaskie; u mnie zmielony ksylitol)
    1-2 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich)
    Dodatkowo:
    1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Kokosowe placuszki z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nlr325 1. Białka z cukrem (ksylitolem) ubić na sztywną pianę.
  • image-27akbvh 2. Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe.
  • image-1j8jl8s 3. Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję.
  • image-0k5nbu4 4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
  • image-1u9xnew 5. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • image-10igrjf 6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
    (Na zimno również świetnie smakują.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kokos Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.96 (184 ocen)

Kokosowe ciasto z białek

To może cię zainteresować